Online nascholing: Trichoscopie en jeuk

Trichoscopie en jeuk: nieuwe inzichten voor uw hedendaagse praktijk

 

 • De psychische invloed van jeuk
  Patrick Kemperman & Dr. Saskia Spillekom-van Koulil

  Trichoscopie
  Petra Dikrama

  Inschrijven

 • HEADERV71-9900000000079e3c

 • Blijft u graag op de hoogte van de bijzonderheden van de dermatologie en het liefst in de breedte van het vak? Het Continuüm Dermatologie heeft samen met drie collega’s uit het land voor u een nieuw online nascholingsprogramma ontwikkeld. Dit programma informeert u over de laatste inzichten op het gebied van twee uiteenlopende onderwerpen. Per onderwerp is er één module ontwikkeld, die u kunt starten op elk gewenst moment en kunt bekijken vanaf uw eigen werkplek, in het ziekenhuis of thuis.

Module 1 De psychische invloed van jeuk

Er bestaat een nauwe relatie tussen huid en psyche, maar meer aandacht voor dit aspect mag er best komen in de spreekkamer van de dermatoloog. Wat betreft die relatie is er enerzijds een effect op de psychische gezondheid door bijvoorbeeld jeuk ten gevolge van een chronische huidaandoening. Ofwel wat zijn de psychische gevolgen van (chronische) jeuk?

Anderzijds zijn er psychiatrische ziektebeelden waarbij psychogene jeuk optreedt. In beide kwesties is het van belang te weten waar u als dermatoloog bedacht op moet zijn bij jeukklachten en ook hoe u psychogene jeuk bijvoorbeeld diagnosticeert en kunt behandelen. Deze module belicht verschillende soorten jeuk en aspecten van jeuk, met bijzondere aandacht voor de psyche.

Module 2 Trichoscopie

Hoe actueel is uw kennis van trichoscopie, diagnostiek van bijbehorende ziektebeelden en inzicht in hedendaagse behandelmogelijkheden? In deze module wordt uw kennis van trichoscopie geactualiseerd, van basale haarfeiten tot haar- en hoofdhuidonderzoek en van gezonde haarcyclus tot pathologie. Aan bod komen o.m. cicatritiële tractie alopecie, trichotillomanie/tractie alopecie en de (on)mogelijkheden van trichoscopie

 

casus_jeuk
Wat zou u doen?

U krijgt een patiënt verwezen met sinds 2 jaar lang bestaande klachten van jeuk zonder duidelijke huidafwijkingen. De jeuk is therapieresistent voor lokale corticosteroïden, antihistaminica, fototherapie en ciclosporine. De vraagstelling luidt of psychologische factoren een rol kunnen spelen bij de jeuk.

Welke psychologische factoren spelen een oorzakelijke of in stand houdende rol bij jeuk? En wat is de invloed van jeukende huidafwijkingen op de psyche?

De online nascholing is bedoeld voor dermatologen en dermatologen in opleiding.

Voor deze online nascholing is per module 1 accreditatiepunt toegekend door de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV).

Benecke is als onderwijsinstelling geregistreerd bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).

CRKBO_Instelling-150x150

 • saskia

  Dr. Saskia Spillekom
  van Koulil, healthcare psychologist / cognitive-behavioral therapist / senior researcher, Radboud Expert Centre for Psychology & Medicine, Department of Medical Psychology, Radboud Univeristy Medical Center Nijmegen

 • patrick

  Patrick Kemperman
  dermatoloog, Amsterdam UMC en Dijklander Ziekenhuis

 • petra

  Petra Dikrama
  dermatoloog, Erasmus Medisch Centrum Rotterdam

Nadat u bent ingeschreven ontvangt u binnen twee werkdagen een bevestiging met uw persoonlijke inloggegevens en kunt u aan de slag.

Vervolgens:

 1. Bestudeer de module aan de hand van korte videofragmenten, animaties en interactieve vragen. Telkens nadat u een vraag hebt beantwoord, krijgt u direct het juiste antwoord te zien.
 2. Maak de eindtoets, na iedere module te hebben afgerond.
 3. U krijgt accreditatie voor het volgen van deze nascholing wanneer u de klinische lessen en de eindtoets heeft doorlopen. Uw punten worden automatisch bijgeschreven in uw digitale dossier op GAIA.

Indien u vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met Benecke via +3120 7150600 of een e-mail sturen naar deelnemersadministratie@benecke.nl

De Online nascholing wordt financieel mogelijk gemaakt door Novartis Pharma B.V. Deelname aan deze nascholing is kosteloos.